Kenapa kau not-up-to-date kalo x guna chrome

3:21 PM / by Pojan

Baru saja sudah makan. Bes siot, daging blackpaper, ayam kunyit, tempe, konfem terbaeeek!  Kali ni Pojan nak tulis pasal Google Chrome. Tau tak apa tu? Chrome adalah web browser daripada Google yang semakin digunakan oleh surfer2 seluruh dunia. Kenapa tu?


Startup time:
Bila Pojan nak bukak Firefox, tunggu dekat 10 saat baru bukak. Masa klik icon firefox tu ingat dah corrupted dah file tu sebab lambat sangat nak keluar! Tapi kalo bukak Chrome, 1 saat sudah~~ bes siot!

Penggunaan memory:
Chrome amat memakan memory kalau bukak banyak tab, tapi kelemahan ini tidak lah seburuk yang disangka kerana bila Pojan tutup semua tab kecuali satu, penggunaan memori berkurang dengan sepantas kilat! Zass!

Tapi ini berbeza dengan Firefox yang mengambil masa yang lebih panjang untuk membuang penggunaan memori. Alamatnya, kalo korang bukak banyak tab, pastu tutup semua tab kecuali satu, firefox still lembab cam kura-kura! Haha!

Chrome siap ada taskbar sendiri lagi. Kalo chrome nak 'hang' pon, tab yang tertentu saja yang 'hang', tapi tab laen masih boleh menjalankan kerja anda. Cool kan? Cuma guna task manager untuk terminate tab yang hang saja. Kalo firefox? Tutup semua daa.




Satu lagi feature dari chrome adalah 'shortcut application'. Contohnya kalo korang selalu facebook. So bila korang klik kat 'shortcut application', terus kuar facebook kesayangan korang. Hah, pantas dan mudah kan?








Namun firefox masih menang besar kalo dikira dari segi plugin. Ye la, firefox ni open source web browser, sapa-sapa pon leh wat plugin sendiri. Tapi tak bermakna Chrome tewas hanya kerana kekurangan plugin!

Nak bisik: Walaupon dah guna Chrome, Pojan still menggunakan Firefox sebab ada certain website compatible dan lebih efficient dengan Firefox. Dem!

Bisik lagi: Pojan tau lama dah Chrome ni, cuma sekarang teringat nak post pasal Chrome bila ternampak sorang kakak Pojan masih guna IE6 kat umah. L!!

ShareThis