Kenapa la kau suka sangat coklat?

4:37 PM / by Pojan

Mood: Kebosanan yang amat!
Thinking: Bila la nak malam~ aku tak sabar nak gi dinner ni!
Doing: Tepon syarikat kata nak lawat and then kena reject -_-'

Wah! Dah lama asanya Pojan tak update blog. Almalumlah, sibuk bekerja part time and buat kerja-kerja UTP, memang tak sempat langsung nak update blog ni. Kalo update pon, terasa bosan gila artikel yang ditulis tu! Haih! Bila dah abes keja ni, Pojan jenguk2 blog membe-membe, jeles gila sebab diorang dapat update selalu, artikel pon cool jep!

Kali ni nak cerita salah satu kisah yang sering terjadi di kat kedai coklat (Haji Ismail Group) iaitu kesalahan yang dilakukan semasa mencari coklat. Pojan tulis artikel ni agar menjadi pengajaran kepada yang laen supaya tak melakukan kesalahan yang bangang tak sempoi ni.

Memang ramai sangat suka beli coklat dan belikan coklat untuk sedara. Sangat suka sampai sebut pon dah x betol. Toblerone jadi Tolebrone, Daim jadi Idam, Kinder Bueno jadi Kinder Buena, Ferrero jadi Ferroro. Memang tak sempoi abes! Tapi at least benda yang disebut tu memudahkan Pojan nak tolong carikan coklat kat dia. Tapi 'IDAM'? -_-'


tolebrone?

idam, klaka la mak cik oi

Satu lagi kesalahan yang tak penah lekang masa nak cari coklat adalah salah describe tentang coklat yang nak dicari tu. Suka sangat describe coklat yang Pojan (dan mungkin sapa-sapa kat Malaysia pon) tak penah tau. "Mak cik cari coklat Cadbury yang dalam tapau, saiz dia besar-besar dua jari ja" Hah, korang tau ka coklat apa? Director board HIG pon pocah pala kalo ditanya. Hee

Tak cukup dengan describe yang entah apa-apa, ada jugak customer yang tanya flavor coklat yang kompem pecah otak kalo pikir! "Adik, coklat yang tiramisu ada tak?" "Ada makcik. Nak yang mana? Beryl's? Danson? Jasper?" "Mak cik nak yang Cadbury, yang bar punye" "????!!!" Terasa cam bangang tak sempoi tak? Pojan dah kata, nak cari coklat, study coklat apa yang nak dibeli tu ^^

Nak bisik: Baru ja ada semangat nak update blog, dah nak kena pegi STE. Tapi membe kata best terok! Harap-harap best seperti yang di'facebook'kan. Nyaa

Pemanasan Global ( part 1 )

10:51 PM / by Pojan

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca. Pojan nak tanya satu benda. Korang tau tak berapa darjah celcius suhu bilik? 100 °C? 128°C? 1200°C? Kalo korang kata 25°C, sila beri tepukan gemuruh kepada diri sendiri kerana jawapan anda tepat sekali!

Tapi kalo setakat tau suhu bilik 25°C apa barang. Korang kena alami sendiri 25 °C tu macam mana panasnya. Untuk pengetahuan korang, suhu di klinik dan hospital usually ditetapkan pada suhu bilik. Selesa kan? Tapi cuba pikirkan, adakah fakta suhu bilik 25 °C masih boleh diguna pakai? It's dem hot now!

Kenapa kau not-up-to-date kalo x guna chrome

3:21 PM / by Pojan

Baru saja sudah makan. Bes siot, daging blackpaper, ayam kunyit, tempe, konfem terbaeeek!  Kali ni Pojan nak tulis pasal Google Chrome. Tau tak apa tu? Chrome adalah web browser daripada Google yang semakin digunakan oleh surfer2 seluruh dunia. Kenapa tu?

Klon Mat Tech?

12:14 AM / by Pojan

Sudah lama Pojan tidak ber'blogging'. Terasa macam lama sangat dah tinggal blog kesayangan ni~ So malam ni Pojan nak tulis artikel pendek yang menimbulkan pertanyaan, khususnya untuk warga UTP. Hah! Apakah perkara itu??

Borang tempahan

8:44 PM / by Pojan





Aku hanya ambik tempahan sampai 10 unit ja. Sapa cepat dia dapat^^

Gravatar

8:23 PM / by Pojan

Gravatar? Apa tu? Cite Avatar yang latest ke? Ke sequel dari movie Avatar? Ok, cukup dengan tekaan yang entah ape-ape tu. Kalo best takpe gak. Gravatar adalah singkatan untuk Globally Recognized Avatar. Seperti namanya, Gravatar adalah avatar yang dikenali seantero dunia. Ok, mungkin setakat tahu nama masih belum cukup.



Cana : Ko menipu ke???

3:08 PM / by Pojan

Mood: Study~~
Doing: Twittering
Thinking: "Aish, hari ni aku tak mula study lagi ni"
Eating: Nasi lauk ayam masak merah
Drinking: Air kosong


Salam sejahtera kepada bloggers dan non-bloggers sekalian. Kali ni Pojan nak post sumthing different. Cuba tengok tajuk post. 'Cana' ? Ape tu? Sebenarnya 'Cana' comes from 'bagaimana' atau dalam Englishnya, 'how to'. Tajuk asalnya 'How to: Detecting a lies' tapi disebabkan Pojan lebih suka BM dari BI, Pojan pon translate kepada BM. Tapi kalo terjemah BM, 'Bagaimana mengesan penipuan?? WTH tajuk sangat boring?? So Pojan pon tukar la sket tajuk tu konon nak bagi menarik ;p

Yeay! or Alamak! ??

1:12 PM / by Pojan

Mood: Macam nak study
Doing: Icis...
Thinking: "Tak sabar nak kuar tengok wayang!"
Eating: Makanan
Drinking: Air

Salam sejahtera..dan salam final. Baru lepas tido. Mengantuk lagi rasa, tapi kalo dilayan sangat perasaan tu, memang nak tido je time-time free study ni. Tapi Pojan telah mengambil langkah drastik, bukan chopstik ye? Pojan bangun lantas facebooking dan twittering! Tapi bukan nak membazir masa, cuma  bajet nak melancarkan perjalanan darah kat otak ni.

Okeh, kali ni Pojan nak berceloteh pasal tajuk artikel ni, 'Yeay! or Alamak! ??' Kenapa tajuknya begitu? Biar la, Pojan bangun dari tido tiba-tiba datang perkataan tu, so Pojan jadikan tajuk artikel kali ni. Kenapa? Tak boleh?

Dah dah. Melalut lagi~ haih. Al kisahnya macam ni. Bila Pojan bangun dari tido, Pojan terus facebooking. Time tu takde wall post ke, message ke, pape ke. Then Pojan ushar ah friends suggestion dan apa yang Pojan lihat adalah kejaiban!

Kredit oh kredit!

1:32 AM / by Pojan

Mood: Fizik!
Doing: Baru lepas study Fizik
Thinking: "Nak tengok 2012"
Eating: Nasi Goreng Ayam
Drinking: Air dari langit yang telah dirawat dan ditapis


Assalamualaikum dan salam....sejahtera (takot ada yang marah lak bila tulis 'final'.haha) Bila dah penat study facebook malam ni, terasa nak nak blogging pulak. Haih! Macam mana la nak elak dari blog ni? Memang susah terutamanya bila korang dah wat macam-macam kat blog korang.

Tahniah diucapkan kepada Zizi kerana telah berjaya memulakan blognya yang pertama. Tahniah juga kepada Saser kerana beliau lah subjek dalam post pertama blog Zizi. Semoga lebih ramai yang memulakan blog dan menulis artikel pasa bloggers lain ;p

Hah! Dah nak melalut sekejap. Kali ni Pojan nak tulis pasal memberi kredit. Bukan share kredit atau sebutan manja masa sms, 'kedit'. Kredit yang dimaksudkan sama macam kredit di akhir movie-movie di mana nama-nama producer, pelakon, editor, pengarah, sponsor, disenaraikan. Dah dapat gambaran tentang kredit?

Survey

2:08 PM / by Pojan

Assalamualaikum dan salam final exam. Tak habis-habis dengan salam final exam ek? Bukan nak menganjing sapa-sapa yang tak study, cuma sebgai peringatan. Sekurang-kurangnya Pojan menjalankan tanggung jawab Pojan, memberi peringatan kepada yang laen untuk study, sesungguhnya itulah yang terbaik sekarang.

Kalo ingat lagi, Pojan ada tulis pasal Jalan-jalan Cari Makan!: Cafe USM kan? Buat pengetahuan semua, post tu ditulis berdasarkan pengalaman Pojan sendiri, mungkin yang Pojan tulis tu betol, mungkin tidak. SO, kali ni Pojan nak buat survey, biar korang sendiri yang tentukan sama ada Cafe USM tu pada pandangan korang best ke tak. Klik sini


Duit terlebih tulisan

4:11 AM / by Pojan

Mood: Kenyang la pulak~
Doing: Leverage second season
Thinking: "Nak tengok satu episod Leverage sebelom tido"
Eating: Roti Canai
Drinking: Teh Tarik


Salam dan selamat pagi^ Pojan baru balik dari 'mamak'ing lepas maen futsal, dan lepas jatuh longkang dan macam-macam lagi. Dugaan Tuhan, apa nak jadi pon boleh. Pojan hanya mampu memanjatkan syukur sebab masih lagi hidup sihat wal'afiat, cuma kaki ja calar sikit sebab masuk longkang.

By the way, Pojan teringat tentang satu kejadian yang Pojan rasa kurang enak dan perlu dikongsi bersama untuk dijadikan pedoman dan pengajaran. Kisah ni berlaku dalam UTP jugak. Tempat yang selalu dilawati jugak dan selalunya untuk mencari makanan. Kisah ni berlaku di Cafe V4. [...]

Jalan-jalan Cari Makan! : Cafe USM

3:37 PM / by Pojan

Mood: Tak bermaya
Doing: Tido
Thinking: "Nak tido"
Eating: Tak makan lagi
Drinking: Air kosong ja


Salam final exam. Yeah, makin hari makin terasa bahang final exam. Bagi yang sedang menduduki final exam, semoga berjaya diucapkan. Final exam ni bukanlah mudah, tambah-tambah bagi yang tidak study ;p realiti yang pedih. Bila dah abis menjawab paper untuk hari yang tertentu, sudah pasti siswa-siswi berasa lapar yang amat sangat, dan antara tempat yang akan dilawati oleh siswa-siswi kelaparan ini adalah CAFE USM. [...]

Advanced Technology in UTP

12:47 PM / by Pojan

Mood : Takde mood.....
Doing: Tengok House
Thinking: "Laparla pulak~~ V4! V4!"
Eating: Mana makan lagi
Drinking: Mana minum lagi....


Hah! Setelah sekian lama menyepi, Pojan akhirnya mengupdate jugak blog ni. Kali ni sebab Pojan sibuk test, setiap hari ada ja test. Tapi itu cerita minggu lepas, sekarang dah hujung minggu^^.

Kali ni Pojan nak berkongsi sedikit sebanyak tentang salah satu teknologi yang diguna pakai di UTP ni. ( Yang Pojan dengar) boleh dikatakan benda ni antara salah satu teknologi yang melibatkan ramai designer, engineer, dan juga artisan-artisan seluruh dunia. Kalo kat Malaysia ni, mungkin ni ja tempat yang guna teknologi macam ni.

Nak tau apakah teknologi yang dimaksudkan?
[...]

Aku bukan gila study, tapi ada banyak test, study je la

9:25 PM / by Pojan

Mood: Kenyang
Doing: Emath ; calculus
Thinking: "harap-harap esok kuiz senang^"
Eating: Nasi goreng telur dadar
Drinking:  Limau ais



Salam sejahtera kepada semua pembaca. Malam ni macam biasa idea nak menulis blog tu x datang. Pojan fikir punya fikir punya fikir, still takde idea untuk post malam ni. Tapi, Pojan nak jugak tulis sumthing, konon jaga blog tak mau bagi bersarang ah. Yeah, tak mau bagi blog ni ada sawang!!


So, bersempena dengan musim sekarang, yakni musim test, kuiz, dan tak kurang yang tengah amik exam, Pojan dengan senang hati membuat sati 'design' khas untuk korang dan juga untuk diri Pojan. Harap-harap benda ni dapat membakar semangat korang semua untuk terus berusaha dalam semua bidang! Yeah!





Nak bisik: Doa-doa kejayaan kita semua ok?

Bukan aku nak populariti, tapi aku rasa bertanggung jawab

7:02 PM / by Pojan


Aku nak study, tapi aku ke interview?

12:57 AM / by Pojan

Mood: Kenyang sangat
Doing: Emath ; calculus
Thinking: "takotnye aku~~"
Eating: Nasi Ayam V2
Drinking:  Sirap Bandung V2

Salam kepada semua yang membaca.Post kali ni takde la pasal benda penting, cuma Pojan terasa nak tulis sumthing, tak mao blog Pojan ni bersarang ;p

Malam tadi Pojan berhasrat nak gi makan kat V2, then teros study bila abis makan. Memang semua menjadi seperti yang dirancang. Cuma ada benda laen berlaku di tengah jalan. Bak kata pepatah "Panas disangka sampai ke petang, tapi hujan di tengah hari", lebih kurang gitulah bunyinya.

Time tengah study, x disangka-sangka Pojan ternampak En. SASER dan En. Zaiddin di V2. "Em? SASER dan Zaiddin dari tingkat atas?" agak pelik bila difikirkan sebab kalo dinner, En. SASER tidak makan selewat begini. Kemudian En. SASER ternampak Pojan dan datang ke arah Pojan.
[...]

Review: Burger Hentian Sri Iskandar

12:18 AM / by Pojan

Mood : Kenyang dan mengantok
Doing : oh!artis
Thinking : "Bila nak wat tutorial ni~?"
Eating : Nasi goreng V2
Drinking : Bandung V2

Salam membaca kepada blogger sekalian, tidak kira yang guna BlogSpot mahupon Wordpress.

Malam ni terase pulak nak buat review tentang burger yang Pojan makan dengan Aini beberapa hari yang lepas. Buat pengetahuan korang, Pojan agak minat buat review makan-makan, lebih-lebih lagi kalo pasal street burger. Antara impian Pojan adalah nak mencari burger street yang paling sedap dan sudah semestinya halal^^

Location: Terletak di sebelah Hentian Sri Iskandar, beberapa minit perjalanan dengan kenderaan dari UTP.
[...]

Fauzan Latif wants to keep up with you on Twitter

9:51 PM / by Pojan

Fauzan Latif wants to keep up with you on Twitter

To find out more about Twitter visit http://twitter.com/i/ff4d3e546b78e52305d3ce0f0d07e0679d96a5ef

Thanks,
— The Twitter Team

About Twitter

Twitter is for discovering and sharing what's happening right now through the timely exchange of short, public messages. Since its inception in 2007, this open exchange of information has transformed Twitter from a simple social utility to a new kind of communication with the potential for positive global impact. Individuals and organizations alike are encouraged to try Twitter for a variety of uses ranging from social to commercial.

This message was sent by a Twitter user who entered your email address. If you'd prefer not to receive emails when other people invite you to Twitter you can opt-out

Please do not reply to this message; it was sent from an unmonitored email address. This message is a service email related to your use of Twitter. For general inquiries or to request support with your Twitter account, please visit us at Twitter Support.

Terima kasih kelas Fizik!!!

4:52 PM / by Pojan

Mood : Happy dan x sabar nak test
Doing : Blooooogginnnnngg
Thinking : "Nak jogging ah petang ni"
Eating : Biskut kering
Drinking : Air alkali 'Daily Fresh'

Salam sejahtera kepada semua. Pojan baru abes kelas and it was Physics. Usually Physics offer Pojan boredom, immense pressure, dan macam-macam benda yang x syok! Tapi arini lain dari yang lain [...]


Ok, kali ni post test jugak

2:24 PM / by Pojan

Pojan memang ska sngt dah kat blog ni, kalo boleh, nak bawa blog ni hingga ke tahap ramai orang visit. So dalam usaha nak jadikan blog yang ideal, Pojan selalu mencari eksesori-eksesori blog yang sesuai dan kali ni Pojan nak tambah function 'read more' [...]


Hello, ni test post aja

11:02 AM / by Pojan



This is password-protected post. Click and insert password to read.

Hint: Nama biasa pojan ;p




Talent Search datang lagi!!

2:24 PM / by Pojan

Mood : Hepi sedikit, letih
Doing : Report fizik
Thinking : "Best nya kalo arini cuti"
Eating : Sirap bandung buluh perindu
Drinking : Ayam, sayur, n telur masin buluh perindu


Assalamualaikum dan selamat sejahtera blogger sekalian.


Pelbagai event berlangsung dalam UTP dan kali ni, Talent Search adalah antara yang terhot buat masa sekarang. I bet ramai yang akan menghadiri talent search pada malam 23 oktober nanti kan? Jangan nak tipo la kalo x ramai.


Namun persoalannya, wajarkah event sedemikian rupa diadakan? Kita tanya pendapat beberapa random person:


1: "Dia nak buat macam Euphoneus, tp x sama"
2: "Tak patot, tak patot"
3: .....(middle-like finger)
4: "mengarot btol, ada menari-menari, menyanyi- menyanyi, apekah?"
5: "Talent search?" [...]




Kereta baby kembali!!

7:42 PM / by Pojan


Kereta ni bru lepas ketuk n cat sebab terlanggar divider

Event: IDP Education In Australia

4:01 PM / by Pojan







Nak bisik : Peta rujukan ni untuk orang yang berasa sekitar ipoh, maap ye kepada yang jauh?^^

Jumaat Prayer

3:12 PM / by Pojan

Mood : Ok2 ja
Doing : House season 4
Thinking : "Hujan lebatnye~ cane nak gi makan??"
Eating : X makan lagi ah
Drinking : Air alkali 'Daily Fresh'

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada pembaca sekalian. Apa khabar semua? Harap-harap dalam keadaan sihat wal'afiat dan bahagia. So, dah lama rasanya Pojan tidak post kat blog nih, rasa rindu ah pulak. Nak buat macam mana, Aini selalu pinjam lappy kesayangan ni sebab nak tengok movee. Ye la, download dari DC++, banyak la movee tu^^ Tapi dah dapat balik lappy ni, datang balik semangat nak menulis blog. Alhamdulillah..

Kali ni Pojan nak tulis sket je tentang benda yang Pojan nampak setiap kali abes solat Jumaat. Betapa indahnya Islam sedikit sebanyak dapat kita lihat bila da abes solat secara jemaah, especially solat Jumaat ni.


berjalan pulang bersama-sama dengan jemaah yang lain


berkongsi kenderaan dengan jemaah yang lain


bersalam dan berpelukan dengan sahabat-sahabat

Selalukah kita berpeluang untuk melihat fenomena-fenomena indah di atas pada masa-masa normal? Tambah-tambah dilakukan oleh seluruh muslimin UTP? Tidak!! Jadi bersyukurlah setiap kali kita pergi ke masjid untuk solat Jumaat^^

Nak bisik : Terima kasih kat pihak UTP khususnya yang di sekitar masjid An-Nur. Sebabnya? Walaupun kes H1N1 sudah lama tidak diperkatakan, namun langkah berjaga masih kelihatan di masjid An-Nur. Or it is? Pape pon, tahniah!!!


bahaya H1N1 masih dirasakan

Review: Kedai Gunting Rambut Krishnan

1:45 PM / by Pojan

Mood : Happy di samping tertekan

Doing : Tak puas hati potongan rambut -_-
Thinking : "Sempat lagi study"
Eating : Nasi putih, ayam goreng
Drinking : Limau ais

Pagi kemarin Pojan kena bangun awal sebab ada Lab Kimia. Tapi Lab Kimia tu laen dari yang laen, sebab eksperimen kemarin cuma siap dalam sejam berbanding eksperimen-eksperimen yang lain yang amik masa dua jam and that's Heaven!! Then ada Media Lab for another 2 hours, pelik bagi Media Lab yang sebelum-sebelum ni hanya sejam. Now that's another weird thing. Kelas last pulak kelas BI and instead of duduk kat port biasa, Pojan duduk kat deeeeepan skali, I don't know how to say this!!


So, back to the topic, Pojan sebenarnya nak tulis pasal kedai gunting rambut yang Pojan pegi lepas semua kelas kemarin. Ringkasnya, ini adalah review daripada Pojan based on first time pegi situ, kalo x btol apa yang Pojan tulis, dengan cara yang baek la ek?


Tepat jam 3.30 petang, Pojan memulakan perjalanan ke arah Taman Maju menaiki LC Pojan. Selepas lebih kurang 10 minit, Pojan pon sampai kat traffic light Taman Maju. Turn left and stroll through building nearest the main road. Then, korang akan jumpa sebuah kedai, 'Kedai Gunting Rambut Krishnan'. Kedai ni xda fancy sangat, bukannya Saloon, duh! Pojan pon park moto berdekatan ngan kedai tu, x dapat nak park depan kedai sebab masa tu penjaja gerai pasar malam dah mula bukak kedai.It's ok. Bila Pojan masuk ja kedai ada sorang India jemput Pojan duduk, memang la kan, dia keja kedai tu.Haih. Bila dah duduk tu, macam kat kedai gunting rambut laen, dia letak kain keliling tengkuk, very essential kalo nak gunting rambut customer. Kenapa? Bila gunting rambut, kalo adanya kain ni, xda la rambut-rambut yang ditrim atau digunting tu melekat kat baju, so, penting la kan? Then dia pon tanya, "mao gunting macam mana?" soalan common kalo pegi kedai gunting rambut biasa. So korang sendiri tentukan macam mana dia akan gunting rambut kamu. Come on, ni bukan saloon, bagi-bagi pilihan rambut macam mana.Aiyoo, nak buat lawak bukan kat blog ni, boleh? Sekarang, skip pasal gunting rambut, sebab cara gunting rambut dia Pojan rasa xda papa yang luar biasa. Apa yang berlaku lepas gunting rambut adalah pekerja tu akan mengambil minyak warna merah sket sapu kat  tangan dia and dia akan mengurut kepala customer. Perghh, ringan sket kepala. Dah abes Pojan pon tanya dia berapa ringgit. Dia balas, "macam biasa". Erk? Pojan x pnah pon g gunting kat situ, ape ke hal? Xpa, Pojan pon bayar la 6 ringgit. Then Pojan teros pulang ke UTP.







Pros: Guntingan professional, amek masa x lama, lebihan-lebihan rambut hampir 0% yang tinggal, dapat urutan kepala, harga berpatutan


Cons: Kalo nak rambut yang elok, kena terangkan detail kepada si tukang gunting, kalo x....


Nak bisik : Ada tips sebelum nak g gunting rambut. Seelok-eloknya shampoo rambut, dan pastikan rambut tu lembab-lembab, ini akan menyenangkan kerja si tukang gunting. Paling penting, jangan pakai minyak rambut atau apa-apa yang akan menyebabkan rambut anda keras atau terlalu licin untuk digunting.


Nak bisik lagi : Pojan x puas hati ngan rambut yang Pojan dapat!! Urgh!!

Oh tidak! Kereta yang selalu ku usya!

2:24 PM / by Pojan

Mood : Kekenyangan yang agak-agak melampau
Doing : Copy photoshop n coral dari Don
Thinking : "Nak study ke x ah?"
Eating : Nasi, ayam goreng, sayur campur USM
Drinking : Ribena Amad

Ada satu kereta ni Pojan slalu usya bila on the way nak gi kuliah or on the way balik kuliah. Sebab apa Pojan slalu usya? Sebab keta ni keta yang kecik, sesuai untuk penggunaan Pojan yang suka drive sesorang ataupon dengan hanya dua/tiga orang dalam keta. Keta ni jugak nampak sporty dan bercatkan warna yang pojan idamkan kalo ada keta sendiri, putih. Bunyi exhaust juga suda cukup untuk membuatkan orang yang berjiwa seperti Pojan terasa nak test drive ja keta tu!! Fuh!! Tapi, bila Pojan balik dari cuti Raya baru ni, Pojan berasa sedih ngan apa yang Pojan lihat.



Bontot keta ni dah x mengancam dan x se'turgid' seperti asalnya. Tidaaak!! Mengapekah perlu diuji sedemikian? Haih, kalo Pojan yang jadi tuan keta ni memang kompem Pojan x makan, x minum, x mandi 7 hari 7 malam. Sabar la ye tuan keta? Ada hikmah di sebalik kejadian.

Nak bisik: Teringin nak drive keta ni!! Wah!!!

Kredit kepada: Tuan keta (sape ntah), Saser dan Don yang tolong watkan air Ribena, Amad yang bagi Ribena

Bila kucing mengantok di hari yang panas....

11:19 PM / by Pojan

Mood : Nak study^^
Doing : Selak-selak (selak je la) lecture notes
Thinking : "bile nak study ni??"
Eating : Ayam masak kicap, telur dadar, sayur campur Deli Planet
Drinking : Sunquick jus (Aini buatkan)

Penahkah anda melihat apa yang kucing buat kalau dia mengantuk di hari yang panas? Kepada yang x penah tau kucing tu buat apa, jangan risau kerana kucing tu sebenarnya x buat apa-apa pon kalo dah mengantuk. Kucing dalam golongan mengantuk hanya akan mencari tempat yang redup dan teduh untuk tidur. X percaya??  Cube tgk ni


Aku pulang awal? Bukan sebab test la!!

5:58 PM / by Pojan

Mood : Sengal-sengal tetapi gembira
Doing : Membaca semua blog yang pojan jumpa
Thinking : "Macam mane la aku nak score Test Kimia kali ni?"
Eating : Pizza Hut
Drinking : Air alkali segar from 'Daily Fresh Station'



Sebelum apa-apa, Pojan ingin mengucapkan 'Selamat Hari Raya!! Maaf Zahir dan Batin' kepada semua yang Pojan belum ucapkan mahupun yang Pojan dah ucapkan. Ye la, kadang-kadang tu bz yang amat membuatkan Pojan tidak sempat ucap kat semua member dan sedara. So, macam mana dengan cuti hari raya korang? Musti gile best kan? Harap-harap begitu la ye? Pojan punya cuti pon best sangat, pergi beraya tiap-tiap ari selama 5 ari, then 2 ari lagi memerap je dalam umah tok, main PS2 ngan adik. Fuh, naseb la adik pojan meminta PS2 sebagai hadiah 5A UPSR. Aik, bila masa dia tau result dia? Yakin sungguh!! Walau apa pon, semoga adek Pojan, Farhan, mendapat keputusan 5A untuk UPSR, insyaAllah.....then pada raya ke-7, Pojan terpaksa mengikut kakak pojan pulang ke Perak, sekaligus Pojan pon pulang ke UTP. Namun apabila Pojan menguar-uarkan yang Pojan dah balik UTP, ramai yang kebingungan, "Aik? Da balik? Wat pa balik awal-awal? Study??". Terima kasih kepada kalian-kalian yang memandang tinggi Pojan, tapi Pojan balik awal bukan nak study la!! Terpaksa!

So tamat la suda cerita pojan. Sekarang kite bercerite pula tentang selepas cuti raye. Cuba kite jenguk-jenguk common things yang selalu terjadi lepas raya:

1. Ramai yang menjadi semakin berat. Tak jadi masalah kat lelaki, tapi menjadi mimpi ngeri kepada kaum Hawa. "Alamaaaaak, berat I bertambah la~~ Nak wat macam mana ni???"
2. Kepada yang dapat baaanyak duit raya, diorang ni akan baaaanyak berfikir, "Aku nak beli apa ek? PSP? PS2? Laptop? Jeans? Speaker? Jam tangan?" dan macam-macam lagi sehingga ada yang dimasukkan ke dalam wad Tanjung Rambutan. Aih, kesian~ kesian~
3. Kepada pasangan suami isteri pulak, diorang akan mula bermain 'o~~~som!' (Ala yang main 'kain, batu gunting' tu) untuk menentukan kampung siapakah yang akan mereka pulang pada raya tahun seterusnya.

Dan macam-macam lagi benda yang boleh dinukilkan, namun cukup la dulu ngan tiga benda di atas ni ;p

Nak bisik : Dah lama x post, nak kata bz, xda la bz sampai satu post pon x bleh nak tulis. Sebabnya pojan xda mood nak tulis. Haih, susah jugak bila xda mood nak post~~

Kredit kepada : tormented-feet from DeviantART, suma yang tanya kenapa pojan balik awal

Panas! Panas!

10:33 PM / by Pojan


X penah orang panggang ayam sampai api besar cmni. Haih

Bila Test Kimia, Fizik, Calculus dan ICIS dah abes

8:58 PM / by Pojan

[:-) wearing a walkman

Akhirnya, saat yang ditunggu-tunggu pojan telah tiba!! Test yang susah2 dah abes, tinggal yang pojan tak tensi sangat, Test BI. Asalnye Rabu lepas test, atas beberapa masalah yang x dapat diuraikan kat sini, test itu telahpon ditunda. Alhamdullillah, suma test berlalu dengan ok la, nak kata senang x jgk, nak kata susah, dah jawab suma dah pon. Pape pon, bila satu benda dah abes, kita cuma amik pengajaran dari yang lama dan perbaiki diri untuk masa depan, dan itulah yang terbaik. 
Sooooo, bila dah abes test, apa yang perlu dibuat??
1. Bukak posa kat Farouq
2. Nonton kamen rider (suma yang boleh didonlod)
3. Mengarot ngan bebudak meche
4. Cari semangat nak tulis banyak2 kat blog
5. Maen mario forever
6. Study
Errr, yang nombor 6 tu pojan x sure la menulis masa ngah sedar ke separuh sedar^^ Namun terasa jugak nak  study tu bila lepas test (baru nak sedar diri) That's for now, nanti pk plak nak tulis ape. Ja ne

Sumthing that i just want to write

5:57 PM / by Pojan

:---) pinochio

Pojan sedang menonton kotak tv di mana pojan tertonton satu iklan yang pojan ase cam nak bagi komen je kat die^^ iklan ni basically bout rokok. Tao rokok? Kepade yang tidak kenal akan rokok, jelaslah anda punyai IQ setinggi lipas, yakni yang hanya tao berlari ke arah kegelapan kerana tidak dapat berhadapan dengan cahaya. Tahniah!!

Iklan ni mengisahkan tentang seorang nurse india yang pada hari itu (dalam iklan itu) dia telah memberi penjagaan kepada tiga orang pesakit.

Pesakit pertama:
Rakaman menunjukkan pesakit pertama dilengkapi dengan alat bantuan pernafasan, dan seorang wanita yang cun x cun, tua x tua, menghampiri lelaki melayu ini. Lelaki ini cuba bangun dan berkata sesuatu pada wanita tadi, namun cubaannya gagal apabila dia hanya terbatuk-batuk. Wanita itu cuba menenangkan lelaki itu. Kemudian lelaki itu teruskan usahanya dalam menyampaikan msg kepada wanita tadi.
"Abang mintak maaf" wanita itu sebak melihat lelaki itu. Rakaman menunjukkan lelaki itu memandang perot wanita itu
"Ayah mintak maaf" dan seorang jururawat (bukan jerawat) tampil dalam rakaman, melemparkan senyuman yang ikhlas x ikhlas kepada wanita itu, seolah-olah memberi semangat kepadanya.

Pesakit kedua:
Seorang anak kecil berbangsa Cina, memegang tangan ayahnya, berjalan-jalan di dalam wad, hinggalah di saat ke berapa ntah, tiba2 ada seorang wanita Cina, bibirnya dipenuhi dengan ketumbuhan, memanggil-manggil seseorang
"Errrrrgghhh! Errrghhh!" (pojan x sure bunyi tu macam mane^) aaaaand, budak Cina itu lantas memalingkan muka nya ke belakang (wkatu tu dia menghadap pmpoan cina tu) pastu, wanita tu pon memanggil-manggil lagi
"Errrrrgghhh! Errrghhh!" (btol2 pojan x tau bunyi tu macam mana, tolonglah!) then, ayah budak cina tu pon kata mak dia panggil. N dia pon tengok pompoan tu, slooooowly, n mak dia bagi satu kad tertulis 'I love U' (pojan x sure jgk tulis apa ;p) di saat itu, budak itu tidak berkata-apa, merenung kad itu. Skali lagi, tampil nurse india tadi, melihat peristiwa terbabit.

Pesakit ketiga:
Kelihatan seorang singh lelaki bangun dari baringnya, melihat isteri tersayang di sisi. Perlahan, si lelaki menarik selimut yang membaluti dirinya. Namun apabila dia sedar, kaki kanannya bukan lagi miliknya, dia terpaku, lalu baring semula.....
"Enna poringge (Kaki sudah tiada)"
" Pone, moringe manene kalingge (ya, tapi abang masih bersama kami)"
"blablablablabla.....(bla)"
sebenarnya pojan x ingat~ tapi, sekali lagi tampil nurse India tadi, menyaksikan keadaan yang sedih ini skali lagi.

Rakaman menunjukkan seorang budak lelaki india sedang duduk di bangku luar hospital. Tidak semena-mena terjatuhkan sekotak rokok. Tatkala tangannya cuba mengambil kembali kotak rokok itu, tampil nurse yang tadi tu (xda nurse laen je?) dari koridor gelap dari belakang budak lelaki itu. Nurse , menunjukkan muka sengal+kecewa berjalan ke arah budak itu. Budak lelaki itu menghulurkan helmet motosikal, namun hanya dipandang dingin oleh nurse.
"Please don't disappoint me" kata nurse kepada anak itu. Lalu menghayunkan kakinya dari koordinat terbabit

Rakaman menunjukkan tangan budak lelaki India itu, mengeluarkan kotak rokok dari poketnya, lalu menggenggam sampai renyuk, dan dilepaskan ke dalam tong sampah. Dia faham apa yang maknya maksudkan.

Rokok penyebab Kanser Paru-paru, Kanser Mulut dan Gangren

Pokok-pokok V1

8:45 PM / by Pojan


Pokok oh pokok~ korang tau pokok-pokok kat v1 ni banyak sangat dah berjasa kat penghuni v1 mahupun komuniti seluruh dunia. Kenapa? Banyak sebabnya dan antara yang visible dengan ketaranya adalah pokok2 ni menyediakan shadow yang redup sekaligus menjadikan laluan-laluan di bawah pokok2 ni menjadi pilihan universal^^ antara aktiviti2 yang sesuai dilakukan di bawah pohon2 rendang ini adalah picnic, senaman ringan, maen psp, maen laptop, mahupon yang ingin berlatih maen alat muzik (tapi dinasihatkan supaya anda cekap dulu bermaen alat muzik sebelum melakukannya)

Namun, itu bukan semua, pokok2 juga berfungsi sebagai pengimbang peratusan oksigen dan carbon dioksida dalam udara sekeliling seluruh Bumi. Oksigen amat penting kepada pemain2 futsal yang rajin seperti Amad, Khai, Don, Din, Fared pendek. Tidak lupa kepada yang berlubang idung besar, mustilah memerlukan lebih oksigen, so trimas pokok!!

Dan sebab yang ketiga yakni yang last dalam blog ni, pokok2 juga dapat mencantikkan lagi panorama sesuatu tempat, dan tidak ketinggalan pokok2 juga dapat menenangkan fikiran dan mewujudkan perasaan aman dan tenteram, sekaligus menjadi alternatif terapi. Panorama yang menarik amat sesuai untuk mereka2 yang suka melukis mahupon mengambil gambar nature.

In the nutshell, kita semua tidak calculate mana2 bangsa, gender, mahupon agama, perlu bersyukur kepada tuhan dengan nikmat yang diberikan ni walao dengan apa jua cara sekalipon agar nikmat ini teros dinikmati generasi sekarang dan generasi future!!!

Wileeeeeeeeey

3:54 PM / by Pojan

):-( nordic

Tajuk di atas sudah memberi tekanan yang lebih kuat dari atmospheric pressure. Siapa sangka wiley mampu memberikan tekanan sebegitu rupa? Kalo x caye, register n wat ah soklan wiley, tambah2 soklan daripada Dr C. Kompem anda suma akan terguling2 sambil menghantukkan kepala anda di lantai. Tak pun anda mungkin akan menjadi kurang waras, dan anda akan tertawa tanpa henti. Nak bukti? Tengok ah sendiri!!


cian dia ni, efek dari wiley ah

Antara perkara yang boleh dipraktikkan untuk mengelak daripada menjadi mangsa Wiley adalah:
1: Hafal Blackman
2: Bile nak wat wiley, wat bersama-sama geng
3: Hafal jawapan wiley orang laen sesiap
4: Jangan gelak2 mase wat Wiley

Dikenang

10:40 AM / by Pojan


semasa berjalan pulang, pojan terlihat lagi sesuatu yang menarik minat. Kali ini bukan lah topeng H1N1, tetapi satu objek yang pojan pasti, ramai yang tahu dan pernah menggunakannya.

objek terbabit adalah telefon awam, bila pada zaman dulu, pojan sering bertandang di hujung minggu, menelefon keluarga tersayang. Pada zaman yang dulu itu jugalah, perempoan2 dan lelaki2 beratur menuggu giliran untuk menelefon insan yang mereka tidak mahu kantoi dengan family mereka. Ikatan terjalin semasa menuggu giliran itu, ada yang bersembang memperkenalkan diri masing2, ada yang melompat2 kegirangan, dan ada juga yang hanya diam menunggu giliran.

Tatkala kecemasan berlaku, mereka berkejaran ke telefon lama, menekan nombor 999. Namun, banyak kali lagi telefon ini digunakan utk mengenakan operator 999. Dalam komuniti itu, ada juga yang menghargai jasa telefon lama, tidak seperti sekarang. Lebih ramai yang merosakkan telefon lama sebelom telefon itu rosak sendiri!! Apa ke jadah nye gitu? Walaupon namanya telefon lama, namun masih ramai yang tidak mensia-siakan kewujudan objek ini, termasuk jugak komuniti UTP!!

Pemergian H1N1??

6:00 PM / by Pojan

%| confused



Pagi ni, pojan berjalan ke arah USM dari lecture hall bersama-sama bebudak ME, dan semasa dalam perjalanan itu, pojan tertarik dengan satu objek berwarna putih. Lalu pojan pon snap gambar objek itu mengikut gerak hati pojan.

Dalam hati, pojan tertanya, kenapa sedemikian rupa objek ini dilayan? Adakah kerana mereka merasakan mereka sudah kebal dari wabak H1N1? Ataupon merasa fikir Malaysia sudah punya vaksin untuk melawan wabak ini? Jika itupon yang mereka fikir, objek ini tidak wajar dilakukan sebegini rupa!! Sedang mereka taat setia bersamanya tatkala ramai yang diisytiharkan disyaki menghidap H1N1, mereka lupa tros padanya pabila pulang dari cuti H1N1, merasakan semua yang di bumi UTP bebas H1N1, namun hakikatnya tiada siapa yang benar tahu.

IT'S ABOUT MY CLASS

5:45 PM / by Pojan

:-1 whatever

Arini ari yang agak ngantok. Sebab? Kena bangun pukul 4.30 nak gi amik sorang kawan yang baru nak reti balik UTP. Haih!! Ngada guh ;p By the way, arini pojan cuma nak 'quote'kan sket pasal apa yang selalu dikatakan dalam kelas pojan, yakni kelas MEriuh^^

Calculus:
"..at the end of the day" -Dr Y

ICIS:
"You got any question regarding the previous chapter?" -Mrs E

Chemisrty:
"That's why I say chemistry is easy, right?" -Dr C

Physics:
"Next man" -Dr M

Pojan arap kat sesape yang tau sape yang kate gini, senyap2 udah la ek? Pojan x diberi lesen untuk 'quote' diorang ni. Bagi sesape yang xtau, teroskan bertanya ;p


Hari mingguuuuuuu

4:54 PM / by Pojan


=:-) Punk

Arini pojan bangun awal, luar biasa buat pojan sebab nak teman kawan pojan sorang nih^^ tapi tengah2 teman, pojan tetido la pulak ;p but then, dala
m pkol 8++, datang la pulak orang2 yang berdedikasi nak membanteras wabak h1n1 daripada menular. Kesahnye bermula macam ni:

Knock!! Knock!! Knock!!
pojan pon bukak ah pintu, tapi dengan hati yang paneh sebab kalo ada orang nak jumpa pon, selalunya x ketuk kuat macam pagi ni. Bukak-bukak nampak don, pojan wat isyarat orang-baru-bangun-tido tanya kenapa. Tapi don seolah tidak memahami isyarat itu, hanya mengangguk lemah palenye. Hati pojan maseh paneh. Tapi masu tu, pojan nampak ramai jugak yang tgh lepak kat luar bilik n pojan asa cam ada sumthing yang sedang berlaku. Pojan pon gerak ke luar bilik, then pojan nampak ada mok cik pok cik yang sentiasa memastikan UTP dalam keadaan bersih ni ngah bawak sumthing utk menyembur....


don n geng

It's H1N1, and I'm partially enjoying it

1:42 PM / by Pojan

:-S make no sense

Sebenarnya, pojan dah pon cuti semenjak 1 Ogos agi, tapi mood nak menulis tu dah lama hilang (bercuti), maybe sebab nak cover study kot (yeah, unbelievable, tapi pojan memang study^) Sebenarnya, kalo ikut hati, pojan xmao dah cuti panjang2 melainkan cuti yang memang wajib panjang macam cuti raya, mid-sem, ngan cuti sem. Sebab kalo cuti panjang memang kena kuar duit n tenaga nak balik umah kat Langkawi ni~ tapi nak wat cena, ni cuti darurat, cuti H1N1!! Naseb ada jgk keta untuk digunkan kat Langkawi ni, leh jgk round2^^ bes2. Pojan ada jgk pk pasal benda ape ah nak letak dalam blog ni, cane kalo xda mood nak nulis, tapi ada mood nak wat photo editing n design? N pojan pon terpk nak letak jugak hasil karya pojan yang x seberapa, at least my blog don't s stop for long period^ Below antara gambar original n yang pojan dah edit

sempena H1N1

kek yang cute n sedaaap


At the edge of a holidays~

9:11 PM / by Pojan

:-& tongue tied

Dah, paham dak tajuk post ni?? Cuti nak abeh dah la~~ (tu ar laen kali study ar BI!)
Yup, kali ni nak cita pasal hidup pojan di saat2 nak abeh cuti sem (ala~~~) and x dapat dinafikan ah ada rasa gembira but also rasa tak epy at the same time^ N sebab ada rasa x epy tu, pojan cuba pikirkan apa yang patut pojan buat untuk kurangkan rasa x epy ni sehingga approaching eternal happiness (tu dia ayat ;p)

So, seminggu sebelum balik UTP, pojan gerak ke alor setar dulu ngan moto kesayangan pojan^ (ye la, moto baru maa) gi shahab n beli tiket n tunggu kawan pojan ni, nama dia Yeh. Nak dijadikan cita ( tgh cita ar ni) kalo pojan nak gi alor setar n sekitarnya untuk beberapa ari, umah Yeh la yang menjadi sasaran pojan^ tu pon kalo dia ada ar, dia skarang ngah study jgk. So untuk kali ni pon, pojan menetap di umah yang berkoordinat ( xtau la exact nya) di langgar^ N ada benda yang pojan nak tulis dalam blog ni pasal satu kejadian yang agak membengangkan kepala pojan yang berlaku du Shahab Perdana (ni terminal bas kat alor setar)

Bila sampai Shahab, pojan parking ja kat tepi keta orang, then direct gi beli tiket, n masa tu pojan tunggu Yeh ni, tapi dia kata lambat sket, dalam 10 minit baru smpai shahab, so dah beli tiket, pojan pon pegi nek moto, masuk dalam kawasan parkir berbayar, setelah selesai urusan parkir memarkir, pojan g masuk Marry Brown n makan sarapan semasa menunggu kedatangan Yeh. Pendek cerita, pojan n yeh dah selesai urusan kat shahab, kami pon nak blah ar dari situ (bukan kami keja kat situ pon, wat pa tunggu lelama??) N masa tu la pojan sedar kehilangan kunci moto!!
"Ah, sudah!! Mana kunci ni??!!"
"Hang jangan buat lawak~"
"x buat lawak ah! Memang xdak kunci kat aku ni!"
Pergh, pojan pon patah balik ke tempat2 yang pojan dah pegi tadi nak cari kunci moto punya pasal!! Bila dah puas round2, pojan pon gi kat tempat moto n geledah beg pojan plak
"Aish, xdak jugak ar~"
Pastu pojan pk nak gi tanya kat orang yang kunci moto pojan tu, seorang lelaki india yang...ntah baca n comment sendiri ah. Pojan gi kat kaunter n then tanya kat dia
"bro, ada nampak kunci kat moto x masa kunci tayar tu tadi??"
"nombor plate brapa?"
"KCM5222" n masa tu dia tengah belek2 kertas kat fail dia, then sampai page last, nampak la tulisan 'KCM5222'
"ni ka?"
"ya2^" masa tu dah epy dah, igt nak dapat balik dah kunci tu
"tapi kalo nak balik, kena bagi salinan IC dulu" sambil membelek kunci yang ada dalam laci kat kaunter tu. Then dia kuarkan kunci pojan "ni kan?" sambil menunjukkan muka yang happy (ampeh kut nak tunjuk muka 'mengambil berat' ka, xpa ar jugak!)
pastu yeh ar jugak yang bersusah payah g photostat IC pojan. Bila yeh balik ke kaunter ngan salinan IC, tetiba laki penjaga parkir ni kata
"kenapa x fotostat kat depan ni? Kedai komputer...bla3"
Ceh!!! bukan nak bgtau pon masa orang dok bincang kat sebelah dia tadi!! (ampeh buat kali ke-2!) Argh!! Then pojan ngan yeh pon balik umah yeh dulu, sebelum petangnya kami gi 'menyemak' kat skola lama kami, SMS Pokok Sena^

hidden msg 1: laki kaunter tu cam ampeh!!
hidden msg 2: pojan bagi yeh bawak moto pojan, sakan sungguh dia test-run!^

One in a Zillion

10:09 PM / by Pojan

:O singing

Pada hari yang hujan dari pagi sampai malam pon x berenti lagi, banyak aktiviti yang pojan leh buat, selain makan, minum, tdo, msg2, dgr radio sambil baring2 baca buku......

Yeah, nothing to say~~

Tapi, tetiba malam ni pojan teringat kat kawan yang agak rapat ngan pojan dulu, Fazril!! So, pojan nak cita serba sedikit tentang teman yang ska mengarot ngan pojan di sekolah menengah sains pokok sena dulu, tambah2 menjelang SPM 2008^

So, kita mula dengan nama ek? Nama dia orang besa panggil Fazril, kalo bebudak Supermassive XII pulak panggil dia, DEWA!! Abes, kalo dah soklan add math tahap gaban leh jawab sebelah tangan (kalo menulis memang la sebelah tangan pon ;p) n tutup mata sebelah, mao x dipanggil dewa, DEWA ADD MATH^ memang terkenal abis la sebab soklan add math tu senang sangat bagi dia, fuh, wa respek sama lu, dewa!! He's ONE IN A ZILLION!!

Dah abis ngan nama, kita cita lak pasal rutin arian kat asrama (pojan amik masa dekat SPM, so budak2 yang akan duduki SPM, leh wat rujukan^) . So akan ada dua bahagian, sebelum dan semasa SPM.

Sebelum SPM:

Pagi: Gi skola, cam biasa ar, suma pon g skola^
Tgh hari: Makan tengah hari, solat, tido sebelum mandi, n bila 15 minit lagi sebelum countdown kat simpang sekolah, g mandi^^
Petang: Prep, tapi bukan study pon, baca paper ngan Macha (Husain) n sembang2 ngan ketua kelas, jemey n sapa2 yang lambat g prep ( suma berkumpul kat kipas belakang kelas, peluh n penat lepas berlari nak lepas countdown^)
Riadah: Masa ni dewa ngah men basketball ngan geng, Meon, Mad, Pung, n sapa2 yang nak tempek^ tapi lagi dekat ngan SPM, makin kurang men basket, men futsal pulak.
Prep malam: pi masuk kelas, tgk buku (tgk ja la ;p) pastu ni la tyme nak study pon, tapi smbil sembang ar^

Semasa SPM:
Pagi: Skola dah xda, suma balik umah dah kecuali yang nak amik SPM, tapi kami ada bengkel ja kat DM, so pada ketika ini, Fazril hanya menidurkan diri kat katil di dorm baru^ (patot la nama dewa ;p)
Tgh Hari: Bangun, makan tgh hari, solat, tdo.....
Petang: Bangun, makan petang, solat, men futsal^^
Malam lps Isya': tgk tv, tdo......

Tapi ni rutin ja la, rutin x semestinya setiap hari, musti ada hari yang tak ikut rutin jugak ;p yang x ikut rutin tu la tyme dia study^ By da way, Fazril memang banyak sembang pasal benda yang dia suka, tambah2 anime n manga^ Kalo bab2 pompoan, sry ar, dia akan kata dia x ensem lah, itulah, inilah, nanti bila masa sampai petik jari semua nak kat dia, hah! (memang patot pon nama dewa~) But, cerit a baru yang pojan dapat tau, Fazril ni dah ada seseorang yang yang spesel! Hah, fazril mai la beri penjelasan sket ;p

Hidden msg 1: Calon2 SPM, amik tips yang mana patot ok?
Hidden msg 2: Fazril ni cekap men basketball, kalo nak ajak men, pi la intec, shah alam^^
Hidden msg 3: Kawan fazril nama ieka...


Happening Friday^

10:10 PM / by Pojan

:-)) Very Happy

Bila dah bangun dari tido, pojan tgk enset dulu, kalo2 ada msg (bukan pojan nak tgk jam pon ;p) n ada satu msg untuk nom Maxis pojan n satu lagi untuk nom Celcom pojan.

Msg untuk nom Maxis:
Fazril said: bangun2 subuh2!! (ada ke patot, dah pukul 7.30 waktu tu, gerak ar awal sket^)

Msg untuk nom Celcom:
Aini said: semoga berdating arini ye.hoho :D (yang ni lagi x btol, bukan pojan nak kuar dating lar, kuar ngan sorang kawan bek pojan ni, Ezatul Fahanis^^)

Then pojan bangun la sambil memikirkan apa yang nak buat arini~ dah pK selama setengah jam (macam lama ja?) pojan bangun la wat apa yang pat0t, mandi, sarapan, n on9 teros^ Hoh, kebiasaan yang x dapat dielakkan. Then, ushar tv, baca paper, those usual things.....

dan.....(gi solat jumaat, xkan nak gtau jugak? ;p)

So, bila dah balik dari Masjid, pojan teros berehat dan ready nak bersiap^ ye la, nak jumpa kawan baek sorang ni^ (bukan slalo nak boleh jmpa, dia muda g, student maktab Langkawi) so, peluang nak jumpa ni ibarat peluang yang datang sekali seumur hidup (bukan seumo idup ar, tu hiperbola sket, xkan nak percaya?)

Tapi masa tu kat taman pojan (Taman Sri Berlian) dah x ujan, so pojan msg tanya Fanis jd ke x? X reply. "Em, maybe ngah on da way kot?" xpa la, pojan pon teros naek moto kesayangan pegi ke Langkawi Parade.

Dah sampai situ, pojan tunggu la dengan penoh sabar....(sabar itu separuh dari iman^) then tgh2 tunggu tu, ternampak la dua orang pompoan, dengan sorang yang pojan familiar, n masa tu pon dia tgk belah pojan jugak, tapi dia terus melangkah ke arah lif (masa tu tunggu kat stage) Then dapat msg dari Fanis kata dia dah smpai, pojan pon naek la atas, g cineplex. Smpai2 ja kat atas, sah orang tadi tu Fanis, ampeh, dia dah lupa pojan kot?? Arghhh

Xpe, lupakan dulu^ then lepas tgk schedule wayang, yang paling ok nak tgk pon cita 'Drag Me To Hell' quite a movie^^ pape pon, Fanis ni banyak la tutp muka dia waktu hantu kuar. Bila abis wayang, tanya la dia napa tutup mata ja? X feeling ar tgk cita antu aklo camtu ;p Fanis jawab dia x ska tgk antu dalam bentuk haiwan, takowt~ kalo orang ok la jugak. Tu dia la yang kata^ Kawan dia pulak (Nad) ok pulak, steady ja tgk cita antu tu. Ha^

Dah abis wayang tu ( abis skali ngan regular pop corn n 7-up, on me) Fanis tanya nak pi mana pulak? Pojan pon ajak la g makan. Then kami pon bincang3 nak makan kat mana, laaaast skali g makan kat food court tingkat atas ja^ (sebab waktu tu hujan, xley nak g mana
So, pojan order 3 burger la untuk 3 orang (on me)^^ n si Fanis pulak bising2 xmo makan sayur yang ada dalam burger tu (pelik jugak dia ni) tapi burger last skali abis jugak 9n sayur tu dia biar je la)

So tamat gitu je la hari pojan bersuka-ria^^ malam ni nak tido awal, saja skali skala tido awal, x salah kan???

Hidden msg 1: Fazril memang 'rajin'^^
Hidden msg 2: saja rajin belanja, elaun baru masuk ;p
Hidden msg 3: Still xtau napa Fanis x makan sayur tu

Relaxing myself

10:17 PM / by Pojan

:-E BuckToothed Vampire

Ha^ dah lama pojan x menulis luahan hati di blog ini. Yeah, buzy n the most important, xda moooood~ cuti terlalu lama telah membuatkan pojan kehilangan beberapa skil yang penting untuk digunakan di tempat blaja pojan, UTP. Antaranya, menulis, membaca, melihat, mengarot, etc.....

Lebih kurang gitu ah, disebabkan malam ni ada mood sket, pojan teringin pulak nak wat compilation cuti yang pojan dah lalui :

1. Dah dapat lesen L moto dan keta.
2. Dapat moto sendiri, Yamaha 135lc
3. Jadi cikgu tusyen untuk adik sendiri n sorang kawan dia
4. Study peta
5. Msg ngan ramai orang.
6. dan baaaaanyak lagi, xtau dah nak senarai apa ;p

Antara yang agak best terjadi kat pojan, tengok wayang cita TRANSFORMERS: REVENGE OF THE FALLEN. Bagi pojan, cita ni penuh ngan aksi tembak menembak yang futuristik dan lawan2 oleh Autobots n Decepticon (btol ntah ejaan?) n kurang aksi dewasa, menjadikan ini satu cita yang layak mendapat rating bintang 9.5 daripada pojan^^ bes wooo!!

Pada 1 julai 2009 yang lalu, pojan dijemput untuk ke sekolah bagi menerima anugerah daripada Tunku Putri (nama dia paaaaanjang sangat, pojan ingat yang ni ja^) walopon ada banyak agenda masa event tu berlangsung (8.30 pagi- 12.30 ngah hari) tapi ponjan hanya fokus kat masa pojan amik adiah ja^ the rest? Mengarot kat tepi dewan dengan sir. Karim, jgol, zali turut serta dengan pojan. Ye la, bukan nak ada benda bes sangat pon kat dalam dewan tu. By da way, yang memang diri sendiri dapat hadir hanyalah 7 orang (pojan, jgol, karim, zali, dato', cikgu, puih n dines) sebenarnya 8 orang tu, tapi satu lagi seolah tidak ada^^ dan yang lain hanyalah diwakili oleh parent or sedara terdekat ataupon tros tidak hadir

Masa cuti yang baru2 ni juga pojan dapat tau yang salah sorang teman baek lelaki pojan, yakni Fazril sudah punya teman istimewa, sikap dia ni yang mengarot lagi mengarot daripada pojan menyebabkan sukar untuk pojan percaya, namun TAHNIAH diucapkan^^

Yeah, di situ aja nukilan pojan untuk malam ni, dah ngantok dah (walopon awal lagi) besa la tu^^

hidden msg 1: tak adir HAKA tahun ni pon ok ja sebenarnya
hidden msg 2: kawan fazril/dewa namanya ieka/fiya
hidden msg 3: post kali ni xda gambar yang nak dimasukkan sebb xda medium nak uploadkan gambar dari enset pojan~ xkan nak guna gambar tenet ja memanjang???

A NEEEEEEW STARTS^^

4:59 PM / by Pojan

Xde pape yang gempak pon, cuma nak visitors tengok rupa baru my blog^^

Hidden message 1: Suma wajib comment ^^

Juz 2 Bor3D~

2:45 PM / by Pojan

:-'| Have A Cold

Ari ni pon pojan bangun awal^ 8 pagi (quite interesting for you got nothin' to do in the morning)
Dah bangun bangun ni, first skali pojan memanjatkan rasa syukur ke hadrat Illahi sbb pojan dah sihat dari selsema n demam pada malam semalam.
Semalam x dapat nak post blog disebabkan keadaan pojan yang tidak sihat~
Thanks to one of my dearest frens in UTP, Aini Abdul Jamil yang sedang bersuka ria kat KT tu sebab nasihat dia la (sebenarnye) pojan x dapat nak menulis blog kemarin ;p

Ari selasa cumalah satu ari di mana pojan gi belajar memandu for da first time!!
Prestasi kira agak memuaskan ar sebab enjin keta x mati kat tengah jalan tapi mati masa masuk parking kat last2~

N malam kemarin? Tadah telinga mendengar nasihat berguna daripada Aini selama sejam....
susah benor nak dapat lesen keta upanya^^

ISNIN OH ISNIN...

11:06 PM / by Pojan

#-) Blinking

Hari ni agak bersejarah buat pojan, sebab? Kena bangun awal for sumthing^^ ala, belajar membonceng motosikal je pon. Perancangan asal adalah untuk bangun pada pukul 8

Malam sebelum tu:
dalam ati,"hoh, esok nak kena bangun awal, pkol 8 cam sedap ah"

Pagi ni:
Alarm enset bunyi - "........bising btol la!" snoooooze
Alarm bunyi, lagi - " ....awal lagi ar~" snoooooze, lagi
Alarm bunyi lagi! "................." snooooze (x larat nak bagi respon selain tekan button snoze^)

aaaaaand so on sampai la satu kali alarm ni bunyi lagi, pojan tgk jam enset
"aiyark pkol 9???!"
kalo seseorang lambat for sumthing, agak2 wat pa ek? Tdo agi^^
Xda la, pojan teros bersiap nak gi sekolah tu ;p
dengan membonceng moto baru pojan, pojan bergerak pada kelajuan 100km/h tanpa henti untuk sampai sekilat yang munkin kat skola tu, hoh~ (macam tpo ja?)

At last, Alhamdulillah pojan sampai jugak dalam keadaan badan masih sempurna (thank God!)
So, pojan tros ke belakang untuk memulakan sesi pembelajaran

LIMA target utama belajar moto:
1. Lulus JPJ
2. Lulus JPJ
3. Lulus JPJ
4. Lulus JPJ
5. Mengisi masa lapang....

Of course la!! belajar moto kat institut ni untuk lulus JPJ ja pon^


selepas 40 minit membonceng, tiba2, ujan renyai2 pon turun~~
cikgu pon mintak budak2 yang tgh belajar stop sebab ujan n dia pon suruh kitorang g tanda tangan form
Pojan pon pegi kaunter 1 (ada 4 kaunter ja pon) mintak borang nak sign but then,
"sign suma lapan2 skali la, nanti mai blajaq ja", kata akak kaunter satu, pojan tgk dia ni agak cute la^
dalam ati, "suma skali? ini sudah bagos^ x payah mai dah pon xpa lepas ni^ hoho^" (hoho tu x sebut pon ar)
daaaaaan siap 'lapan jam'....Pojan pon naik moto balik dengan ati yang girang

amat boriiiiiiink~ xtau nak wat pa kat umah~

..................................

3:00 PM / by Pojan

~~:-) - getting rain on

Ah, udah lama x menulis coretan idup kat blog ni^^ yea2, walopon ini blog yang biasa, namun blog ni la tempat nak meluahkan perasaan2 yang ada kat ati pojan yang kecik ni~

Soooooooo, cuti sem dah 2 minggu start (x rasa cam lama pon) tapi, pojan blom wat sumthing yang bermakna (sebenarnya, suma benda pon ada makana) i mean, yang x pernah buat n bes la! Pojan penah terpikir nak jog satu Langkawi (i live there) tapi, nanti jadi terlalu bermakna pulak^

So, just forget bout it for a while, there are always time to make one (buat bnda bermakna la, in case kalo x paham) By da way, pojan ni baru memperoleh lesen L untuk kelas B,C, dan D (tao ke?) Sepatotnya rasa epy, tapi wat pa nak epy kalo gi amali n praktikal yang x seberapa n then dapat L?
Epy la jgk, tapi xda la samapai meloncat2 (pojan masih waras^^)

Pasal smile kat atas tu, sepatotnya muka sebek (muka sediiih) tapi disebabkan sekarang ni paneh ngat dilanda La Nino, smiley tu pon jadi epy bila hujan^^

Quizez n Tests

3:39 PM / by Pojan

[:] - robot

Hah~ Banyak btol kesibukan pada half sem ni
Banyak gile, sampai x cukup jari pojan nak mengiranye ;p
Xde la, mana ade banyak sampai xleh nak kira, macam bintang la plak banyak sangat kat langit tu
Ye la, as the title suggest, quizes n tests le yang pojan nak citekan.
Half sem ni, terasa macam setiap minggu je nak ade quiz, x quiz ade plak test.
Fuh~ tertekan jiwa dan raga hamba Allah sorang ni
Tapi, memetik kata kawan Sabah pojan "hidup memang begini" memang ada kebenarannya bila difikirkan.
Mane x nya? Masuk higher education, tambah2 universiti, memang lagi sibuk lah berbanding sebelum2, x gitu?
Jadi, "life must go on" sebab setiap saat, kita makin menghampiri kubur, ntah2 esok masuk kubur, sapa tau selain Allah yang Maha Mengetahui? Sebab tu la, kita diminta beribadat seolah-olah tiada hari esok untuk kita, bukannya just menghabiskan masa untuk berhibur semata-mata (pojan x kata xleh berhibur langsung ;p)

Em, satu lagi, kat UTP ni akan diadakan educamp, kepada sesape yang terlibat, tau la kan apa tu educamp?
Ha^^ Pojan cuma nak ucap kepada diorang good luck and do the best
Bukan susah pon educamp, kalo x, xdenye sesape yang dapat scholar Petronas tu^^

Holiday~

1:52 AM / by Pojan

8-O

Holiday tanpa tujuan yang jelas= BORING~~

Dengan enset ilang, bersama-sama sim celcom, fuh~ dugaan besar ni.....

Abis oliday ada plak Test eng. math n quiz Fz, on the same monday? Yeah! Sometimes life can be cruel

Pape pon, sebelom abis cuti ni, pojan nak wat sumthing yang akan menghilangkan boring pojan^^ tapi.... ntahla~ nak wat pe ek?

Ah, ada sorang slalo kate aku ni ego bila msg ngan die, tapi adik kecil tu bukannya tau pon, sebab ego la, aku dah berjaya kecapi kejayaan yang sederhana ni

Tapi... macam mana ego leh wat orang berjaya?

Result Complication

5:51 PM / by Pojan

%-} Dizzy

BILA orang sebut 9A1, and kata amik 9 ja, suma rasa kagum. Tapi, bila kata 9A1, 1A2, macam kurang kagum lak, asal ek!?

Secara warasnya, Pojan nampak 9A1 ngan 9A1 1A2 lebih kurang ja, malah yang amik sepuluh tu lagi ebat, kan? tambah-tambah kalo yang A2 tu subjek yang biasa ja pon~

So apa yang pojan nak sampaikan, jangan la x kagum kalo seseorang tu dapat 9A1 yang lain x A1. Tapi kalo ada orang dapat kurang lagi dari tu, jangan la x pandang terus (ada jugak yang pandang hina) . Diorang dah lakukan yang terbaik dan itulah yang terbaik yang tuhan nak bagi.

Silap aribulan, yang dapat sket A tu, ntah-ntah dia yang masuk IPT ngan dapat keja dulu berbanding dengan yang dapat stret A1, jadi.....? Renung-renungkanlah~

A week to holiday

5:38 PM / by Pojan

:-1 Whatever

...dan syukur ke hadrat Illahi, aku dapat result yang aku x pnah target selama ni (aku target result ni masa nak amik slip tu ja^^). Dapat la 9A, lebih kurang kawan-kawan aku ja.... Bak kata kawan aku, "result camni dah boleh sara hidup ni" Aku dengar je la~

Dari hati aku, aku xde la rasa cam nak melompat ngan result camtu. Sebab? Ramai sangat kat luar tu yang dapat 'result' ≥ 'result aku' .. Paham x equation ni? (gara-gara Mr Samsul, aku dah cekap guna simbol-simbol math) Ha^ Harap-harap dia x terasa lak aku cakap camtu. Abis amik result, aku gi Alor Setar ngan kawan-kawan aku yang dah bekerja, lepak-lepak, then, balik umah Yeh.

Test, test, test~

1:45 PM / by Pojan

:-9 - licking lips

Banyak sangat tests dalam minggu ni dan minggu depan^^ Kalo minggu lepas dah ada dua test (kimia n fizik) Minggu depan ada lagi 3 test (islamic studies, thinking skill, eng math)

Walaupon minggu lepas ada test (hari Rabu) tapi bebudak meki still steady men laptop^^


Abis saja test, malam tros bersiap nak balik kedah^^ Aku balik umah yeh, sampai dalam pkol 2 pagi^^ (ingat nak terlepas dah tempat yang aku nak turun, naseb bek terjaga) Aku turun kat bus top depan Esso lepas tol, yeh datang kutip aku

12/03/2009
Pape pon, ari yang budak2 SPM 2008 tunggu telah tiba^ Orang x sabar2 nak amik result, aku ngan yeh gi pejabat rebutia dlu, wat keja sket^^ (sket la sangat) yeh nak wat keja xmo stop sebab nak amik result lambat2. Sampai ja pkol 11.30 pg, bos yeh (sis dyna ngan archik) ajak g amik result (aku rilek ja, x amik xpa ;p) So, ktorang gerak la g SAINA yang dicintai. Bila dah sampai, aku ngan yeh gerak ke booth masing-masing nak amik result......

More colours^^

5:11 PM / by Pojan

:-@ - screaming

Yeah, lama x tulis blog nih, sebenarnya banyak sangat benda bes nak share, tapi disebabkan streamyx utp tak btol jap, x dapat nak surf langsung~ bengang btol!!

Yup, kalo sesape perasan, aku punya post sekarang disertakan bersama smiley^^ yang menunjukkan 'emosi' aku masa menulis nih (kononnye la) Pape pon, aku share la beberapa story yang aku nak kongsi ;p

8/03/2009
Bebudak mekanikal jan09 melawat bait al-amin, rumah anak-anak yatim dan orang miskin
malam sebelum tu dapat msg kata kena berkumpul sebelum pkol 7 pg, dalam hati aku "dugaan BESAR ni!"

Tapi rilek ja^^ aku maintain ja bangun awal, kol 6 camtu. Pendek cite sampai kat bait al amin tu, kami disambut mesra ahli-ahli bait al-amin termasuk abi dan ummi (tu aku gelar dalam hati aku) Macam dalam setiap program, adalah opening ceremonynya. Abis opening tuh, mulalah slot pertama, slot motivational talk^^ Penceramah x dijemput pon, sebab dia pon diwajibkan untuk turut serta dalam program ni, amir fahmi namanya, YB kami panggil. Sebab? Lagaknya seperti YB la.... Lupe lak, ahli-ahli bait al-amin ni suma dalam umur 6-17 tahun (rasanya) Point2 yang disampai YB memang sangat berkesan dalam membina insan cemerlang, tapi cara penyampaian macam untuk bebudak U!! So, agak-agak apa yang jadi? Suma budak mulalah wat keja masing-masing, x terkecuali bebudak mekanikal^ (kami pon mengantuk dowh)

Habis 'ucapan' YB, ada plak talk by siswi meki, 4 flat namanya (asal lak?) yang ni bes sket^ ada video upin ipin ngan adiah choki2, bila sesi soal jawab, yang abg2 ngan kakak2 plak yang nak jawab^ overall bes la jgk motivational talk tuh

Lepas Zohor mulalah slot yang aku ske sangat^^ games^ x pnah lepas kalo ada slot ni, kna join. Game first adik-adik kami main ialah.....isi air dalam botol (dgr senang kan?) yela, celup span pastu perah dalam botol, sampai pnuh^ (hah, senang lagi?) yela game ni biasa ja.

Game kedua ni plak men cari gula-gula dalam tepung (dgr senang jgk?) guna mulut (senang lagi?) Xpe la game ni bes kalo orang buat kita tengok ja^ lagi bes bila adik2 tu amik tepung baling kat budak2 meki (paham2 je la, aku skali kena~)

Next, game baling-baling belon and sambut ( senang jgk ke?) mustila belon tu penuh air, baru bes^ ye la, mula-mula budak memang men pon, pastu.....men ngan faci plak (aku kna jgk ar~)

Masa yang lain tengah penat melayan adik2, ada jgk yang tengah bekerja keras wat keja len, sketch mural, bak kata bebudak engine^^

Last skali acara penutup, dengan kata-kata semangat daripada abi, n rep klas mekanikal, semua pon epi ja nak naik bas, balik^^

Another hard day~

6:15 PM / by Pojan

>:-( Annoyed

Makin lama makin banyak plak assignment yang aku kna buat
Nak kata tangguh, xde la tangguh sampai esok nak kna antar baru nak siapkan
Tapi kalo setakat dua tiga ari lagi baru nak antar, mula dah keja tu^^
Esok ada test Eng. Math plak...
Study? Blom ar^^....Yela2, nak gi study ar ni....

Hah!

12:02 AM / by Pojan

Harap laptop ja baru, tapi......
Connection internet pon xleh nak connect^^
So, baru abis quizes, minggu ni ada lagi satu quiz
Minggu depan ada 2 test, minggu satu lagi satu test lagi
Banyak betol tests and quizes and tests
Tapi, sabor je la.....

Terfikir Sesuatu~

2:18 PM / by Pojan

Aku abis klas awal ari ni, tapi aku lepak-lepak dulu kat blok-blok akademik....
Tapi boring
Maybe sebab abis kelas awal sangat
Tadi ada kuiz kimia, confident gile masa jawab
balik-balik bilik, dengar la suara-suara bebudak ME merungut
"Baru ar aku tau asal lambat yang gi kelas fizik" - A
"Asal lak?" - B
"Diorang siapkan calculation untuk kuiz tadi tu" - A
" Ko buat tak?" - B
" Aku tak tau kena wat, x wat ar" -A
Aku? Senyap je la, aku x wat jugak calculation tu~
Abis? Korang na leh buat ape kalo dah antar?
Berharap dapat jugak la markah, at least ada.....

Quizes

5:06 PM / by Pojan

So, esok ada quiz kimia, and aku boring dah baca, maybe aku kena wat banyak calculations? Hah~ calculations lagi..... tapi x pe, it's for my own good future^ harap-harap naik soalan yang aku tau jawab sudah le. Then, for lusa, ada plak quiz thinking skill. Subjuek TS ni memang menarik belajar dengan Dr. Ong, setiap kali meangajar, ada saja cerita menarik yang menunjukkan berfikir tu penting untuk kami bebudak ME. Tapi, ramai jugak yang tidonye.... Aku penah jgk tido tapi baru skali. Harap-harap soalan senang jgk nanti^

Welcome, precious guests!!

4:42 PM / by Pojan

Well, this is my first time developing a blog and I'm sure I wont be a pro If I do not start any. Jadi, saya mulakan blog yang plain ni, so harap-harap korang enjoy baca, despite the plain appearance^^ Satu lagi harapan aku, kepada yang cekap wat blog, jangan lak gelak tengok blog ni, tapi bagi la pandangan dan idea (skali dengan cara) nak cantikkan blog ni. Tentang apa yang nak ditulis (im not a writer) tolong jgk bagi pandangan dan idea, bagi je idea x kira gile ke x, asalkan idea. Aku cuba tulis artikel yang best^

ShareThis